Törley pezsgő

A Törley pezsgőt mindenki ismeri és szereti

Ha jó minőségű alkoholról van szó, akkor hazánkban biztosan mindenkinek az eszébe jut, ami a Törley pezsgő. Ez a márka már több, mint egy évszázada része az ünnepeinknek, a nagy pillanatainknak és gyakran a hétköznapjainknak is, amikor csak némi különlegességre vágyunk. De vajon mitől lett ilyen népszerű a Törley pezsgő, hogyan készül és mi rejlik a sikerének titka mögött?

A Törley név története 1882-ben indult, amikor Törley József megalapította a saját pezsgőgyárát Budafokon. A célja az volt, hogy a francia champagne-hoz hasonló, de mégis magyar szívvel-lélekkel készült pezsgőt hozzon létre. Korábban, Franciaországban tanulta ki a pezsgőkészítés mesterségét, így minden tudást hazahozott magával. Az első palackok gyorsan népszerűvé váltak és nem sokkal később már Európa-szerte ismertek voltak. Hamar a minőség és elegancia szinonimájává vált. A márka túlélte a háborúkat, rendszerváltásokat, gazdasági változásokat és máig őrzi azt a hagyományt, amiért elődeink is szerették.

Hogyan készül a Törley pezsgő és miért szeretik olyan sokan?

A Törley pezsgő elkészítése igazi művészet, ahol a hagyomány és a modern technológia kéz a kézben jár. Két fő módszert alkalmaznak:

– Méthode traditionnelle (hagyományos eljárás): Ez a módszer a palackban történő másoderjesztésre épül, ugyanúgy, mint a francia champagne esetében. Időt, figyelmet és precizitást igényel, de az eredmény egy különlegesen finom és kifinomult buborékos ital.

– Tank eljárás (Charmat-módszer): Ennél a módszernél a második erjedés a tartályban történik. Ez gyorsabb és modernebb eljárás, ami különösen a gyümölcsösebb, frissebb ízvilágú pezsgőknél ideális.

A Törley mindig híres volt arról, hogy változatos stílusú pezsgőket kínál, így mindenki megtalálhatja a kedvencét, legyen szó száraz, félszáraz vagy édes változatról. Azért szeretik annyian, mert minőségi és ízletes italnak számít. A Törley pezsgő nemcsak ízletes, hanem minden palack mögött ott áll több mint 140 év tapasztalat. Az emberek tudják, hogy amit a Törley logóval vásárolnak, az valódi pezsgőélményt jelent. Ráadásul hatalmas a választék, így mindenki megtalálhatja azt az ízvilágot, ami a leginkább illik hozzá.

Milyen a pezsgő ízvilága?

A Törley pezsgő különlegessége, hogy kiegyensúlyozott ízvilága minden kortyban élményt nyújt. A száraz pezsgők elegánsak, enyhén citrusos vagy almás jegyekkel; a félszáraz változatok harmonikusak és lágyak; az édesek pedig igazi desszertként kényeztetnek. Külön említést érdemelnek a gyümölcsös pezsgők, mint például az Irsai Olivér vagy a Muskotály alapú italok, mivel ezek illatosak, könnyedek és tökéletesen illenek a nyári estékre vagy baráti koccintásra.

Ha ünneplés, akkor a speciális alkohol sem maradhat ki a sorból!

Ha van ital, ami egyet jelent a luxussal és a kifinomult stílussal, az nem más, mint a champagne. Ez a francia pezsgő nemcsak egy ital, hanem maga az élmény. A különleges ital nem véletlenül lett a világ egyik legkedveltebb habzó itala, hiszen mögötte évszázadok tudása, hagyománya és szenvedélye áll. Az érdekes itóka csak egyetlen helyen készülhet jogszerűen, még hozzá Franciaország északkeleti részén, Champagne régióban. Ez a terület, a különleges klímájával és mészköves talajával tökéletes a pezsgő előállításához. Bár a buborékos borok már a 17. század előtt is léteztek, a valódi ital születését sokan Dom Pérignon nevéhez kötik. Dom Pérignon bencés szerzetes volt, aki a legenda szerint “megszelídítette a buborékokat”. Valójában nem ő találta fel a pezsgőt, de ő finomította tökélyre a technikákat, amik ma is meghatározzák a készítését.

Hogyan készül a champagne?

A champagne készítésének folyamata bonyolult és időigényes, de ez adja a varázsát. Kizárólag három szőlőfajta használható hozzá (Pinot Noir, Chardonnay és Pinot Meunier). A titok a méthode traditionnelle vagy más néven a palackos erjesztés. Ezeket külön-külön erjesztik, majd házasítják, hogy kialakuljon a kívánt alapbor. Ezután jön a pezsgő legkülönlegesebb része, a második erjesztés a palackban. Ez a méthode traditionnelle, vagyis a hagyományos eljárás.

Ekkor az alapborhoz cukrot és élesztőt adnak, lezárják és az ital újra erjed. Tulajdonképpen ez teremti meg a finom, természetes buborékokat. A palackokat hosszú hónapokon, olykor éveken át pihentetik. Ezalatt a bor elnyeri végleges ízét, a buborékok pedig selymessé, elegánssá válnak. A végén az élesztőmaradványokat eltávolítják és ízlés szerint kevés cukrot is adnak hozzá, ettől lesz brut, sec vagy demi-sec típusú.

Ki volt a nedű leghíresebb fogyasztója és rajongója?

Az ital egyik legismertebb rajongója Winston Churchill volt, aki nemcsak a történelemben, hanem a pezsgőfogyasztásban is maradandót alkotott. Ő így fogalmazott:„A champagne a győzelem íze.”

Churchill napi szinten fogyasztotta a kedvenc italát és egyenesen imádta a Pol Roger márkát. Olyannyira, hogy a pincészet külön italt is elnevezett róla. A brit miniszterelnöknek a champagne nemcsak egy ital volt, hanem egyfajta életérzés, az erő, az elegancia és az optimizmus szimbóluma.